• ALGEMENE BERICHTEN
Informatie over en rondom de school
Weekberichten
De Hibernia-weekberichten zijn een vaste bron van informatie over en rondom onze school, de schoolwerking, klassen, leerkrachten en leerlingen. Naast directie en college gebruiken ook bestuur, ouder- en leerlingenraad de weekberichten als platform om hun informatie met ouders te delen.
De weekberichten verschijnen in principe tweewekelijks, tenzij er aanleiding is om tussentijds te publiceren.
Het gesprek over de wijze waarop de school op een gecentraliseerde manier met leerlingen kan en wil communiceren is in volle gang. E-mail, Smartschool, participeren in deze weekberichten, Whats App of anders… Tot we daarin alle afwegingen hebben gemaakt, vragen we u als ouders de informatie uit de berichten met uw kinderen te delen.
Daarnaast blijft de titularis een belangrijke en immer aanspreekbare bron voor de leerlingen, alsmede de website en de kalender.
Website en kalender
Op de website van Hibernia vindt u allerlei achtergrondinformatie terug, onder meer over ons pedagogisch project en de schoolwerking. De actuele agenda vindt u op de kalender op onze website.
Facebookpagina
Wilt u als een van de eerste foto’s en berichten over onze school en haar evenementen zien? Bezoek dan de facebookpagina van de school! Like en deel deze gerust zo veel mogelijk.
U vindt er de foto’s van de moestuin, het eindtoneel klas 12 en natuurlijk de meeste recente beelden van het openingsfeest en de zeeklassen van onze nieuwe 7de klassers.
Openingstijden school en gebouw
Inleveren printercartridges
Het kan nog steeds! Lege printercartridges inleveren. Voor het inzamelen van inktpatronen kan de school een vergoeding krijgen. Breng daarom steeds uw lege inktpatronen/cartridges uit uw printer mee naar school alstublieft en geef ze af in het secretariaat Hiberniaschool (naast de zaal, 1ste etage via de grote theatertrappen aan de voordeur). Bij voorbaat dank.
Nieuwe middelbare Steinerinitiatieven.
En wat daarná?
Wat wil nu het geval: ALLE VIJF de prachtige jonge mensen die de enthousiaste school van Aalst als voorbeelden van Steinersuccesssen noemt, zijn opgeleid aan Hibernia, Middelbare Steinerschool Antwerpen, waar ze zelfs af en toe nog terug keren om te jammen of spelen op schoolconcerten of evenementen!
Maar laten we ook andere artiesten die voor Hiberniaschool kozen, als Bért Embrechts, Ruben De Block, Klaas Janzoons, Lady Angelina, Tinne Oltmans (Ghostrockers) niet vergeten, en nog vélen meer…
Moestuin
Het moestuinproject onder leiding van Bert Willems zet zich gestaag voort. Drie maal per week, op maandag, donderdag en vrijdag, trekken 10-15 leerlingen er samen met meneer Willems, tijdens de lunchpauze op uit om de tuin te verzorgen. Op vrijdag 16 september werden alle resterende zomergroenten geoogst en werd op een meegebracht vuurtje een groentesoep voor alle harde werkers gekookt. Binnenkort gaan de wintergroenten de grond in en zal een kleine bak voor kweekgoed zijn weg naar de foyer in de school vinden.
Ik vind de moestuin een hele leuke plek om onder de middag te zijn. We zijn niet met heel veel kinderen, dat maakt dat het niet te druk is. Net daarom vind ik het zo leuk.
In de moestuin kan je rustig je boterhammen opeten en daarna de plantjes water geven en verzorgen.
Ik vind het fijn om te zien hoe de zelf geplante groentjes groeien en uiteindelijk rijp zijn. Ze smaken dan ook heel lekker! We hebben al veel tomaatjes, komkommers, sla, basilicum, bieslook, prei,… en zelfs aardbeitjes geoogst.
Vandaag hebben we soep van groenten uit de moestuin gegeten. Er zat voornamelijk prei in, de soep was superlekker!
Linde Slabbinck
Luizenbrigade
Onder leiding en coördinatie van Suzanna Pezo, ouder in de 8ste klas, vliegt na iedere vakantie de luizenbrigade als een tornado door de middenbouwklassen. Geen luisje of neetje ontsnapt aan hun aandacht. Dankbaar houden we op die wijze de meeste beestjes buiten de deur.
Komende week gaat het luizenteam weer van start. Wilt u meehelpen? Dan meldt u dat aan Suzanna!
Vrijwilligersverzekering
Concertserie
Ook dit jaar vergasten wij leerlingen, ouders en relaties van de school weer op zondagnamiddagconcerten. Het zijn weerom concerten waarin iedereen, van jong tot oud, aanwezig kan en mag zijn en vaak ook ieder iets van zijn gading vindt.
De samenstellers trachtten in elk concert te voorzien in uiteenlopende genres muziek en streven ook een afwisseling in instrumenten, stem, of ensemblevormen na. Het kan zomaar zijn dat u in één concert Afghaanse muziek en Bach hoort, of opera naast zigeunerklanken. Een viool naast een accordeon is mogelijk, of een kinderkoor of vioolschool, tussen 20ste eeuwse en barokmuziek.
Voor, tijdens pauze en na het concert is de bar geopend. Ook hier bestaat de inkom uit een vrije bijdrage
Noteer al vast het eerste concert: zondag 23 oktober in de feestzaal, met onder meer Erik Bogaerts en Tristan Driessens, beide oud-leerlingen van onze school. 15:00 uur incl. programma.
Klas 11 heeft en missie!
Klas 11 heeft een klasopdracht voor het vak Esthetica tijdens dit concert waarvoor zij met een vaste beoordeling worden geëvalueerd. Indien een van de leerlingen niet op het concert kan zijn ontvangt hij of zij een alternatieve opdracht waarop zij op kwaliteit van die opdracht worden beoordeeld.
Koorklassen 7, 8, 9/10 en 11/12
Tijdens het derde concert in de serie van vier, op 19 maart 2017, zingen koren van Hibernia en basisschool. Op die middag komen alle leerlingen naar school (zie ook verderop, onder ‘Nieuws van directie’ over verplichte schooldagen buiten reguliere schooltijden en het schoolreglement 2014-2017).
Voordrachten
Ook dit jaar organiseren wij samen met de basisschool een serie van 6 voordrachten over uiteenlopende thema’s. De twee komende lezingen volgen elkaar al snel op:
• op dinsdag 27 september 20:00 uur, spreekt Marcel de Leuw over ‘Manifestaties van het Ik’ tijdens de tweede zevensjaarsfase’ een voordracht voor alle belangstellenden, maar speciaal voor ouders van de bovenbouw lagere school en middenbouw (klassen 7 en 8) van de middelbare school.
• dinsdag 4 oktober 20:00 uur, staat in het teken van ‘Inentingen, wél of niet?’ en wordt gegeven door vermaard Gents huisarts in het bekende Antroposofisch therapeuticum aan Suzanne Lilarstraat 55 in Gent, dokter Marnix Schaubroeck.
Vanzelfsprekend is dit materie die voor iedereen interessant is, maar die zeker aanspreekt voor de ouders van kinderen uit basisschool, en klassen 7 en 9, die door het CLB worden opgeroepen voor inentingen.
We bevelen deze lezingen warm aan! Inkom is gratis, tegen vrije bijdrage.
• OUDERS EN OUDERRAAD
Podium
Lut Van Daele heeft er ruim een decennium opzitten als ouder op onze school. In die periode nam zij vrijwel alle vrijwilligerstaken op zich en straalde het laatste jaar als een competente, adequate en charmante voorzitter van de ouderraad. Na vele ‘dienstjaren’ zal Lut per september afscheid nemen van de school én van de ouderraad omdat dan al haar kinderen aan Hibernia zijn afgestudeerd. Wij zullen haar node missen. Lut heeft zich met hart en ziel ingezet. Eind juni vergastten de ouderraadsleden Lut op een geschenkje en vele warme dankbetuigingen. Op 21 september zal zij de raad nog éénmaal bijeen roepen dan de voorzittershamer overdragen. Er is echter nog geen nieuwe kandidaat gevonden. Wél een geweldige vice-voorzitter die teven secretariaat voert (agenda etc): Daan De Launey, mama van Elvis, klas 9. Hartelijk welkom Daan! Daan is tevens lid van de commissie zondagnamiddagconcerten en ouder en ‘bibjuf’ aan de basisschool.
Voorzitter – vacant
De invulling van voorzitter verdient dringend aandacht. Wie voelt zichzelf of weet nog een leuk maatje voor Daan? Wie voelt zich geroepen die uitdaging op te nemen? Voor inlichtingen of aanmelding mag u zich melden bij Lut Van Daele of Ineke Kootstra via ouderraad@hiberniaschool.be
Leden – vacant
Dit is tevens het moment voor ieder klas om na te denken over klasouders en vertegenwoordiging in de ouderraad. Ouders die hun klas willen vertegenwoordigen in de ouderrad mogen zich melden bij Daan Rot of Ineke Kootstra via ouderraad@hiberniaschool.be
Dank
Rest ons om ook op deze plaats, samen met u, alle ouders/lezers van de weekberichten, afscheid te nemen van Lut met een welgemeend: DANK U!
Lut zelf richt zich dan nog éénmaal – officieel – tot u:
Uitnodiging eerste ouderraad schooljaar 2016/17
Het nieuwe schooljaar trekt zich op gang en ook de ouders van de Hiberniaschool staan in de startblokken om plannen te maken, mee te ondersteunen en te organiseren waar nood aan is.
De ouderraad is traditioneel op de Steinerschool de plaats waar alle geledingen (directie, afgevaardigde van het lerarencollege, afgevaardigde Raad van bestuur en minstens één ouder per klas die de klas vertegenwoordigt) samen komen, het wel en wee van het schoolgebeuren bespreken en waar nodig tot een besluit of advies komen. Zo klopt in de vergadering van de ouderraad het hart van de school en kunnen de ouders van daaruit de school omhullen.
Onze eerste vergadering gaat door op woensdag 21 september om 20:00 uur in de foyer van de school.
Agenda:
– spreuk en welkom
– planning en organisatie van het nieuwe ‘werkjaar’ van de ouderraad 2016-2017
* planning van de data/overwegen om de vergadering parallel te zetten naast de ouderraad van de basisschool
* taakverdeling: verslaggeving+bericht weekberichten, vergadering voorbereiden en voorzitten, contact houden met directie/college/raad van Bestuur, mailing naar de leden/klasouders, contact met werkgroepen, contact met leerlingenraad,…
* werken met een engagementsformulier
* aftreden voorzitter + opvolging
– evenementen
* Licht in Donker: feestweekend op 17,18,19 en 20/11 met schooltoneel, geschenkenbeurs, bar en catering
* concertserie 2016-2017
– varia
– slot
De ouderraadvergadering is een open vergadering waar iedereen welkom is. Toch willen we ook graag een werking kunnen uitbouwen met vaste leden en verwachten we sowieso minstens 1 afgevaardigde ouder per klas (die klasouder is of nauw contact houdt met de klasouder), 1 afgevaardigde van het lerarencollege, 1 afgevaardigde van de directie, 1 afgevaardigde van de raad van bestuur.
Een warme oproep voor deze eerste vergadering aan alle oude en mogelijke nieuwe leden. Verspreid het nieuws, spreek mensen aan of kom samen eens poolshoogte nemen.
Laten jullie even weten of je komt en welke klas je zal vertegenwoordigen?
Hartelijke groeten, Lut Van Daele, afscheidnemend voorzitter
Werkgroep toneelkleding
Ook afgelopen schooljaar hebben de leerlingen weer volop toneel gespeeld en konden wij meermaals genieten van prachtige aankledingen. Waar komen die fantastische kostuums toch allemaal vandaan? Wel, uit onze toneelkelder!
• NIEUWS VAN LEERLINGEN(RAAD)
Klas 12 en Italiëreis
Traditiegetrouw bedenken de leerlingen van klas 12 allerlei activiteiten om hun Italiëreis bijeen te sparen. Er staan al van allerlei plannen in de grondverf. Het eerste is een cakeverkoop. Op maandag 19, woensdag 21 en vrijdag 23 september wordt door de 12de klassers op de speelplaatsen zelfgebakken cake verkocht a €1 per stuk.
Leerlingenraad
De leerlingenraad is inmiddels bijeengeweest in de ‘oude’ samenstelling van afgelopen schooljaar. Daar werd besloten om in de klassen verkiezingen te organiseren om (nieuwe) vertegenwoordigers te kiezen voor de raad.
De raad komt in nieuwe samenstelling voor het eerst bijeen op donderdag 22 september, en wordt begeleid door Bart De Decker.
• NIEUWS UIT HET COLLEGE
Titularissen
De titularissen voor schooljaar 2016|2017 zijn:
- 7de klassen Kristel De Boulle en Inge Struyf
- 8ste klassen: Guy Steegmans en Bert Beyens
- 9de klas: Anneleen Schrevens
- 10de klas: Martine Biesemans
- 11de klas: Patricia Roux|Bart De Decker
- 12de klas: Bert Willems
Zij, en hun andere collegae in het college, zijn bereikbaar via e-mail.
Nieuwe medewerkers en leerkrachten
Dit schooljaar verwelkomen wij maar liefst 8 nieuwe collegae:
• Douwe van Leemputten – houtbewerking, schrijnwerk en koperslaan
• Inez Hoefnagels – Nederlands graad I
• Davy Smaers – Engels graad I
• Dave Deborger – LO graad I
• Lies’l Demeyer – MO graad I en II
Opnieuw verwelkomen we Pieter Cox voor MO graad II en III, die vorig schooljaar al enkele maanden werkzaam was na het vertrek van MO-leerkacht Sebastiaan Simoens.
Tenslotte omarmen wij vanaf het komend schooljaar Eleonora Debeer als zorgcoördinator graad I en II en Roel Delbon als ICT-coördinator.
In de volgende weekberichten stellen zij zich aan u voor.
Lessenroosters 2016|2017
De lessenroosters 2016|2017 per klas vindt u hier. De perioderoosters alhier.
De eerste stappen van onze 7de klassen
Welgeteld twee dagen en twee volledige schoolweken geleden, kwamen er op onze Hibernia middelbare school op donderdagochtend met spanning en nieuwsgierigheid gevulde kinderharten toe: de zevende klassers.
Na een moedig afscheid van hun ouders, gingen ze twee dagen op kennismakingsreis naar zee: de aarzelende stilte van de eerste uren maakte snel plaats voor een vrolijk en enthousiast over en weer gepraat. Tijdens de strandspelen en de dansexpressie verdwenen de laatste aarzelingen als sneeuw voor de zon: Hoera! Volgende week mogen we écht naar school!
De eerste dagen waren vast overrompelend: een nieuw gebouw, nieuwe leerkrachten, ze moesten dat alles een plaats geven én daar was even tijd voor nodig. Ondertussen hebben de leerlingen al hard gewerkt: een intense periode geschiedenis over de ontdekkingsreizen, en het kennismaken met nieuwe vakken en werkmethodes.
Het was een fijn begin van het schooljaar! Op naar de volgende periode!
Inge Struyf, titularis klas 7S
Chartres en reistoelating
Klas 11 gaat op voettocht, want reist van 23 t/m 30 september naar Chartres. Zij bereidden zich momenteel voor, door het maken van hun Parzivalboek o.l.v. Patricia Roux (foto), en de Parzivalperiode Nederlands o.l.v. Isabel Tuyls. De reis wordt begeleidt door Isabel Tuyls en Sebastiaan Simoens.
Voor iedere leerling die in het buitenland stage, schoolreis of uitstap doet blijkt een reistoelating minderjarige nodig. Deze dient door de ouders te worden aangevraagd in de eigen gemeente/stad.
meer informatie vindt u onder meer hier.
Zomerdriedaagse voor beginnende leraren baadt in zonlicht en enthousiasme
Van 22 tot 24 augustus was een enthousiaste groep van 30 leraren hard aan het werk tijdens de Zomerdriedaagse voor beginnende leraren. Deze driedaagse werd georganiseerd door de Pedagogische Begeleidingsdienst samen met de Scholengemeenschap Basisonderwijs en had behalve zeer enthousiaste deelnemers ook de weergoden mee. Gastschool voor de driedaagse was de Steinerschool van Turnhout.
Ook de nieuwe leerkrachten aan Hiberniaschool hebben zich tijdens deze cursus voorbereid op hun taak.
‘English Week’ van 30 oktober tot 4 november 2016
Het thema van de conferentie dit jaar is: ‘Finding Inspiration in Language Teaching and Learning: Anthroposophy as a “Living Practice“‘.
Wilt u meer weten over dit evenement? Surf dan naar de website van Waldorf Resources.
Bibliotheek en ander pauzetijdverdrijf
Op vrijdag 16 september heropenden leerkrachten Bert Beyens en Inez Hoefnagels de bibliotheek voor de middenbouw. Ter gelegenheid van het feestelijke momentje trakteerden de leerklachten op sap en groentechipjes en las meneer Beyens voor.
Wegens dringende vraag vanuit hogere klassen wordt onderzocht om bibliotheekbezoek ook voor hen mogelijk te maken.
In de bibliotheek is ook plaats gemaakt voor een wetenschappelijke hoek, waar Bert Beyens de scepter zwaait.
De bibliotheek is geopend van 12:45-13:15 uur op dinsdagen en vrijdagen.
Naast het brengen van een bezoek aan de bibliotheek, kan er tijdens de lunchpauze gewerkt worden in de moestuin (zie hier boven). Leerlingen die belangstelling hebben melden zich of informeren bij Bert Willems.
Leerkracht houtbewerking Douwe Van Leemputten is tevens onze ‘vaste’ theatertechnicus in huis. Regelmatig staat zijn houtbewerkingslokaal tussen de middag open voor ieder die er aan het werk wil. Daarnaast mogen leerlingen hem helpen bij podiumtechniek, wanneer de zaal technisch wordt verbouwd. Douwe kent en respecteert alle veiligheidsprocedures en heeft daarmee als theatertechnicus jarenlang ervaring. Wie meer wil weten over houtbewerken of theatertechniek mag contact nemen met Douwe Van Leemputten.
Ook dit jaar zal er weer middagsport in de turnzaal worden opgestart. De leerlingenraad zet dit op de agenda van hun aanstaande vergadering. Hierover wordt nog nader geïnformeerd.
‘Artikel 11’
De reden waarom wij op school spreken over ‘artikel 11’, de regels rondom bewust omgaan met afval en milieu, ligt in een ‘oud’ schoolreglement, waar deze regels onder ‘punt 11’ werden samengevat. Inmiddels vinden we dat daar niet meer, want werd het reglement regelmatig aangepast. Maar wanneer we op school spreken van ‘artikel 11’, weet iedereen meteen waarover het gaat:
Het voltallige college van Hiberniaschool wil dat duurzaamheid, ecologie, milieubewustzijn en individuele en collectieve verantwoordelijkheidszin geen lege begrippen zijn. Dit zijn begrippen die mee de standaard van onze dagelijkse werking vormen en zo nauw aansluiten bij ons pedagogisch project en het antroposofisch wereld- en mensbeeld. Daarom nemen wij als school hier een sterk en duidelijk standpunt in. Volgende zaken zijn daarom niet toegelaten op onze school:
- PET-flessen en alle overige dranken in wegwerpverpakking (ook PET-flessen die naar eigen zeggen meerdere malen zullen worden gebruikt, belanden uiteindelijk na relatief korte tijd toch op de afvalberg).
- Onnodige en vermijdbare wegwerpverpakkingen waarin de lunch kan worden bewaard.
- Aluminiumfolie
Daarom vragen wij iedere leerling om zich van de start van het schooljaar te voorzien van een duurzame hervulbare drinkbus en een persoonlijke, degelijke brooddoos. Het is belangrijk uw brooddoos en drinkbus te voorzien van een naam.
De verpakking voor bijvoorbeeld het tienuurtje is niet altijd te vermijden. Toch blijven wij de voorkeur geven aan eetwaren die vers van thuis zijn meegebracht en zonder uitzondering in een herbruikbare doos worden verpakt. Dit geldt óók voor de broodjes die worden gekocht bij de bio-bakker in de Volkstaat of de ‘Brooddoos’ in de Scheldestraat. Breng een lege lunchbox mee om de gekochte waren in te vervoeren.
Wanneer een leerling een maaltijd in wegwerpverpakking het schoolgebouw binnenbrengt, zal deze maaltijd (met verpakking) worden bewaard in de koelkast in de lerarenkamer. De leerling in kwestie mag deze ná zijn/haar laatste lesuur die dag, daar ophalen en mee naar huis nemen.
Een PET-flesje binnen de schoolmuren zal worden afgenomen en weggegooid.
Over de aard van de meegebrachte eetwaren willen wij geen repressief beleid voeren. Toch hebben wij hier een duidelijke visie over: wij geven de voorkeur aan gewoon plat water en/of kruidenthee in plaats van frisdranken of fruitsappen. Een gezond tien- en/of vieruurtje als fruit, noten, rauwe groenten, …, prevaleert boven snoepgoed, chips of fantasiekoeken. Een degelijke lunch wordt liefst van thuis meegebracht en wij raden daarom af uw brooddoos (en zo ook uw lichaam) te vullen met minderwaardige voeding, aangekocht op weg naar school.
Workshop koperslaan
Er zijn nog maar weinig plaatsen waar het ambacht van koperslager wordt beoefend en zeker waar een workshop wordt aangeboden. Hiberniaschool biedt ouders, leerlingen (vanaf klas 9) en belangstellenden de mogelijkheid een workshop te volgen onder leiding van de voormalige en huidige leraren hout/koper aan Hiberniaschool, Koen De Ceuleneer en Douwe Van Leemputten
Waar en wanneer
Donderdagavonden 6, 13, 20 en 27 oktober 19.30-22.00 uur.
Houtbewerkingslokaal 1ste etage.
Entree Volkstraat 40. Via foyer naar achterste trapkoker tot 1ste etage. Rechtdoor de gang in; voorbij lift en achterzijde podium feestzaal, bevindt zich het houtbewerkingslokaal.
Kosten
Vier donderdagavonden voor €50, incl. materiaal of €15 euro per avond; voor een tweede of volgende product, bijv. kom, pot of een deksel €5 materiaalkosten extra.
Betaling contant ter plaatse aan de leerkrachten op 6 oktober voor de serie, of op de losse avond zelf.
Inschrijven
Maximum aantal deelnemers per avond 12.
Vooraf inschrijven (óók voor een losse avond) via koperslaan@hiberniaschool.be
• NIEUWS VAN DE DIRECTIE
Welkom!
Een warm welkom aan alle nieuw leerkrachten, leerlingen en ouders, en een even warm welkom-terug aan hen die we de afgelopen jaren al mochten koesteren.
Verrijkt curriculum en groot cultureel aanbod
Met enthousiasme morgen we u aankondigen dat het aankomend schooljaar mooi gevuld is met een verrijkt curriculum (het lesoverzicht verschijnt eerstdaags op de website) en veel bijzondere jaarfeestactiviteiten.
Verder een greep uit wat het menu nog meer biedt: maar liefst 10 voordrachten, georganiseerd door basis- en middelbare school en door de Antroposofische Vereniging. Er zijn 5 (zondagnamiddag)concerten, 6 tonelen (klassen 8B, 8S, 12 en – schoolbreed – De Kaukasische Krijtkring door de Hiberniatoneelgroep van Bert Willems en Bart De Decker, alsmede kerstspel en driekoningenspel), er zijn poëzie- , humor-, en eindwerkvoorstellingen, projectweken Frans en Engels, concert- en museumbezoeken, het Licht in Donkerfestival is al in volle voorbereiding en de Opendeurdag staat gepland.
U vindt alle evenementen, toelichting daarop en data terug op de kalender op onze website.
Buiten en binnen de school
Dit jaar zal de school zich naar buiten toe meer dan ooit manifesteren en presenteren. Naast de jaarlijkse Infodag, gaan leerkrachten van Hibernia op bezoek bij 9 basisscholen om zich voor te stellen aan ouders van 5de en/of 6de klassers. Ook het zeer succesvolle en enthousiast ontvangen kennismakingsprogramma van Bert Beyens ‘Magie van de Middenbouw’ uit vorig schooljaar, een buitengewone les met aanschouwelijk en proefondervindelijk fysica- en wiskunde-onderwijs voor 5de en 6de klassers, gaat komend schooljaar in reprise. De aanvragen en afspraken zijn talrijk.
Maar ook binnen de schoolmuren zijn er belangrijke momenten voor ouders en kind.
Rapporten en getuigschriften worden dit schooljaar uitgereikt op 28 oktober, 27 januari, 31 maart en 30 juni. Na de eerste drie vinden, zoals gebruikelijk, contactmomenten tussen ouders en leerkrachten plaats, waarvoor u tijdig kunt inschrijven.
Een aantal belangrijke data, zoals ouderavonden, vakanties, vrije dagen en schooldagen buiten de reguliere schooluren noteerden wij in een brief die op ouderavonden werd en wordt uitgereikt. U kunt de brief ook hier raadplegen.
Verplichte alternatieve schooldagen
Naast de extra murosweken die deels in weekenden en, logischerwijs, ook in de avonduren, buiten de reguliere schooltijden vallen, zijn er dit jaar een drietal andere activiteit waarbij we de leerlingen vanzelfsprekend, doch ook verplicht, op school verwachten omdat we deze als quoteerbare lesdagen beschouwen:
• alle klassen 19 maart 2017 middag – concert III in zondagnamiddagconcertreeks van de school
• alle klassen 29 april 2017 gehele dag – opendeurdag
• klassen 11 en 12 30 juni 2017 vooravond – koorklas, proclamatie klas 12
Leerlingen zijn verplicht deel te nemen aan activiteiten die buiten de school plaatsvinden en verbonden zijn aan de educatieve opdracht van de school. Als de school verwacht dat de leerling in het weekend en/of avonden verplicht op een activiteit, opendeurdag of extra muros aanwezig is, dan moet de school die afspraak en de betreffende data in het begin van het schooljaar meedelen.
Kan een leerling om een of andere reden niet mee op schooluitstap (een- of meerdaagse) – bijvoorbeeld hij of zij is de stem kwijt en kan een concert niet zingen – of hij of zij brak een been en moet de sportdag verzuimen – dan wordt de leerling toch op school verwacht en zal de school in opvang voorzien en zorgen voor een opdracht die aansluit bij de inhoud van de activiteit.
Want indien de school ervan uitgaat dat bepaalde activiteiten behoren tot het pedagogisch project of kadert in de vakoverschrijdende eindtermen, kan de aanwezigheid op zo’n activiteit dus deel uitmaken van het engagement van de leerling naar de school toe. Een school die leerlingen verplicht om aanwezig te zijn tijdens zulke activiteiten, beschouwt die aanwezigheid als een les.
Evaluatiemomenten die doorgaan tijdens verplichte opendeurdagen, extra murosweken of andere aanvang schooljaar aangekondigde activiteiten, kunnen dus gequoteerd worden. Niet aanwezig zijn is dan spijbelen. Als een leerling niet komt opdagen bij de evaluatie van een vak, kunnen hier dus gevolgen aan gekoppeld worden.
Leerlingen hebben na de opendeurdagen, extra murosweken of andere activiteiten buiten reguliere schooluren, wel recht op compenserende vrije tijd. Als van leerlingen verwacht wordt dat ze meerdere dagen aaneensluitend buiten schooluren, op school (of extra muros) zijn, dan moet de school die lesdagen compenseren in de vorm van andere vrije dagen. Als de leerlingen maar één dag, of deel daarvan, op school moeten zijn buiten reguliere lestijden, dan mag de school kiezen of ze een compensatie geeft of niet (zie het overzicht ‘vrije dagen’ hier en het schoolreglement hier).
Verlofaanvragen
Iedereen is wel eens in de gelukkige omstandigheid een familiefeest als een huwelijk of een andere buitengewone gebeurtenis te mogen meemaken, waarvoor men dan graag om buitengewoon verlof verzoekt. Ook andere omstandigheden kunnen daartoe aanleiding geven. Acute voorvallen daargelaten, gaat het meestal om gelegenheden die ruim op voorhand bekend zijn. Gewenste of noodzakelijke verlofaanvragen zien wij daarom graag op ruime termijn tevoren tegemoet en dienen immer door de ouders te worden gedaan, middels een van de formuliertjes in de schoolagenda en/of een schriftelijk verzoek.
GSM’s e.d.
Het GSM beleid dat wij op Hibernia hanteren is al jaren eenduidig. We stellen de regelgeving graag nog eens op punt. Duidelijke afspraken maken het hanteren ervan zoveel eenvoudiger!
Aan de schoolpoort gaan smartphone, laptop of tablet uit en worden deze opgeborgen. Buiten de poorten kan deze apparatuur worden gebruikt, er binnen niet, mits… de leerkracht dit aangeeft en voor de les wenselijk of noodzakelijk acht.
Tijdens taken, testen en toetsen leggen de leerlingen hun smartphones in een daartoe bestemd mandje vooraan in de klas, om in alle rust en zonder hulpmiddelen (;-)) hun tests te kunnen maken. Na de test mag de smartphone weer worden opgeborgen door de leerling zelf.
Wanneer een leerling binnen de school een GSM (of aanverwant) gebruikt of hanteert, zonder dat een leerkracht dit heeft geaccordeerd, neemt de leerkracht die dit constateert de GSM in bewaring. De ouders worden dan in kennis gesteld dat de leerling de schoolregels overtrad. Indien de ouders een GSM onontbeerlijk achten mogen zij, de ouders, deze komen ophalen binnen reguliere schooltijden (8:30-15:00 uur). Zien zij hiervan af, dan blijft de GSM tot eind van de week in bewaring en mag de leerling deze zelf afhalen na zijn laatst les op vrijdag. De leerkracht van dat lesuur zal de GSM na afloop van de lessen kunnen overhandigen.
Vind de overtreding van de schoolregels op GSM-gebruik plaats op een vrijdag, wordt de GSM in bewaring genomen tot einde dag én volgt een woensdagarrest in de week erop.
• NIEUWS VAN HET BESTUUR
Het schoolbestuur werkt stap voor stap verder aan haar beleidsplan. Op 5 september was er de eerste bestuursvergadering van het nieuwe jaar met veel zomerse verhalen over fijne vakanties en veel energie om het nieuwe schooljaar stevig aan te vatten.
We zijn blij om vele nieuwe gezichten in de school te mogen begroeten, zowel nieuwe leerkrachten als nieuwe leerlingen. De propvolle jaarkalender toont ook aan dat naast studeren en lesgeven, onze school ook weer heel veel informatieve en culturele pareltjes op het programma heeft staan. Dat alles maakt het besturen van deze school niet alleen een eer maar ook een plezier. Als de school leeft en bloeit, dan verheldert en motiveert dat directie en bestuurders mee.
Op de achtergrond en in de luwte van de bestuurskamer wordt verder gewerkt aan talloze dossiers en ook al is besturen stapje voor stapje progressie maken, we voelen dat er al heel veel gerealiseerd is het afgelopen jaar en daar willen we op verder bouwen. De komende weken zal het bestuur nog regelmatig communiceren naar de ouders over de algemene vergadering, nieuwe leden van de vzw en de schenkingen. En op 14 november hopen we iedereen tesamen te zien om terug te kijken naar dit afgelopen jaar en nieuwe plannen te maken om verdere stappen te kunnen zetten.
Dimitri Mortelmans, voorzitter
• BUITENSCHOOLS
Steinerschool Antwerpen Basisschool opent nieuwe vestiging
De pers was ook van de partij. Hun artikelen leest u hier: Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen, De Standaard
Een fraaie film van het openingsfeest werd verzorgd door Malik Besseghir, papa van Sid in klas 7S.
Open repetities bij Kinder- en jongerenkoor Sterling
Heb je als leerling een passie voor zingen? Wil je je daar zelfs buiten de schooluren voor engageren? Sterling biedt een uitdagend kooraanbod voor kinderen tot 14 jaar en jongeren vanaf 15 jaar.
Het koor werkt samen met een professionele stemcoach. Op het repertoire staat zowel het klassieke als het iets lichtere genre.
Toonvast zingen en stipte aanwezigheid is nodig, degelijke kennis van notenleer is een pluspunt.
jongeren vanaf 15 jaar van 19:00 tot 20:00 uur – meer info op www.sterlingmuziek.be/jongerenkoor
Achterhuis Zilversmidskamer – Lange Koepoortstraat 58, 2000 Antwerpen
~~~~~
Heeft u vragen over of wilt u reageren op het weekbericht, dat kan op ineke.kootstra@hiberniaschool.be