Weekbericht 3 september 2017

Wens

Beste leerkracht, medewerker, ouder, leerling van Hibernia,

De zomer is onvermijdelijk tot een einde gekomen, ook al houdt de zon vol om ons te herinneren aan de afgelopen vakantieperiode.

Meer dan een miljoen leerlingen staan klaar om een nieuw schooljaar te starten. Onder hen ook 185 leerlingen van Hibernia.

Nog nooit was onze school zo omvangrijk de afgelopen jaren en het wordt een wonderlijke ervaring om al deze jongeren doorheen het nieuwe schooljaar te loodsen.

Vanuit het bestuur en directie wensen we jullie een fijn schooljaar toe met veel inspiratie, vrolijke momenten met leerlingen en een ‘groot’ Hibernia dat even creatief, warm en hartelijk is als het ‘iets kleinere, maar grootse’  Hibernia van vorig jaar.

Het allerbeste voor het nieuwe schooljaar en wij blijven ook het komende schooljaar graag tot jullie dienst om onze school te besturen. Indien er noden of wensen zijn, dan horen we die graag.

Een fijne start!
Namens het schoolbestuur en de directie,

Dimitri Mortelmans,
Voorzitter Raad van Bestuur

Mededelingen

Dit jaar zijn de roosters zeer, zeer last-minute klaar. Vandaag, onderwijl dit weekbericht schrijvend, hebben wij steeds volop geroosterd om u begin van de avond hopelijk eindelijk te kunnen voorzien.
Dit alles is een direct gevolg van het feit dat in de afgelopen week nog 3 aanwervingen dienden te geschieden wegens het onvoorzien vertrek van Inge Struyf. Het voorgaande rooster, dat bijna klaar was, kon in de prullenbak en vervolgens staat al die tijd het roosterproces dan volledig stil. Het is niet onze wens, noch gewoonte, dat u pas zo laat weet hoe laat uw kind op maandag 4 september, of de rest van de week, klaar is op school. Wij begrijpen dat u uw werk, opvang of uw agenda dient te regelen. Wij verontschuldigen ons welgemeend.

* Het huidige weekbericht heeft een 3XL-formaat. Het is normaal gezien gelukkig niet zo een omvangrijk boekwerk. Het bevat óók informatie die gesettelde ouders al kennen. Niettemin willen wij nieuwe ouders graag goed informeren én brengen wij bij gevestigde ouders afspraken graag nog terug in herinnering.

College – Klassen – Pedagogie

Mutaties

Lies’l De Meyer voor M.O., verliet ons wegens ziekteverlof al rond Pasen en retourneert niet meer. Chloe Van der Vieren is haar veelbelovend opvolger. Kim Meyns wilde graag meer tijd aan haar prive-muziekpraktijk kunnen besteden. De bovenbouwkoorklas 10/11 wordt daarom vanaf dit schooljaar geleid door Marleen De Boo.

Davy Smaers maakte in mei jongstleden bekend dat hij na jaren van lesgeven weer gaat studeren. Engels wordt in de middenbouw vanaf dit schooljaar opgenomen door de zeer ervaren Huguette Van Renterghem. Daarmee hebben wij ook weer een euritmiste in huis. De leraren mochten zich daaraan al laven tijdens de tweedaagse conferentie en voorafgaand aan de pedagogische vergaderingen.
Op vraag van ouders kan Huguette ook – op school – met uw kinderen werken aan eventuele heileuritmie.

Tijdens de zomervakantie heeft Inge Struyf, geheel onverwacht en onvoorzien, besloten om wegens private omstandigheden haar werkzaamheden stop te zetten. Daarmee verliezen we niet alleen een gewaardeerd leerkracht Frans, maar ook een co-titularis.

Als zeer waardig en toegenegen opvolger vonden we Douwe van Leemputten bereid, om samen met Guy Steegmans het co-titularisschap op te nemen in klas 8SV.

Naast Inge Struyf werd voor het zomerreces al een tweede leerkracht Frans 1ste en 2de graad aangeworven, die samen met Inge in klassen 7, 8 en 9 zou lesgeven. Voor klas 8D introduceren wij daarom de getalenteerde Katiba Tabaouni. Inge wordt in klas 8SV vervangen door Julia Boix-Vives, Francaise, gepassioneerd leerkracht Frans én kunstenaar.

Directie

Uw directeur zal nooit meer vleugellam zijn, want heeft tegenwoordig een linker- én een rechterhand in één. Collega Kristel De Boulle koos voor minder taakbelasting en werkdruk en zag daarmee af van haar deeltijdjob als directeur. Ineke Kootstra neemt vanaf dit schooljaar de volledige opdracht op. Tóch blijven Kristel en Ineke een gekend duo: Kristel wordt aangesteld als beleidsmedewerker naast de directeur. U zult de twee nog immer als mini-team tegen blijven komen.

M HKA sssttt…!

Onze ándere leerkracht/kunstenaar Marie Bollansée pendelt momenteel nogal wat op en neer tussen school en onze achterburen het M HKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen), om de allerleukste én educatiefste plannen uit te denken voor onze klassen, in een samenwerking met het M HKA in oktober! Als alles rond en uitgedacht is berichten we erover. Voor nu nog even … ssstttt!

Tweedaagse lerarenconferentie

Traditiegetrouw hebben de leraren het jaar geopend met een tweedaagse waarin zij hard werkten rond diverse thema’s. Met Engelsman Christopher Clouder werd ‘Verwonderen – medeleven – bewustzijn: sleutels voor een goede opvoeding’ verkend. Wilbert Lambrechts voedde, inspireerde en ontroerde in een lezing over ‘Wat kan Antroposofie voor een leerkracht betekenen.’ Dat lijkt misschien een open deur, maar Wilbert liet zien waar de rijkdom, nederigheid en spiritualiteit te halen valt.
Tenslotte werkten wij rond vernieuwend (Steiner) vakoverschrijdend onderwijs in zowel midden- als bovenbouw. Daarin zetten wij grote stappen in onze ontwikkeling als school en team en in ons pedagogisch project.

Tweedaagse aan zee klassen 7

Die luxe konden de leerkrachten zich niet veroorloven. De nieuwe 7de klassers wél. Op maandag 4 september vertrekken zij, omringd door 5 leerkrachten, naar de jeugdherberg van Oostende om elkaar te leren kennen.

Op 4 september verzamelen leerklachten en leerlingen om 8u30 aan de school.  Vanaf daar vertrekken allen met het openbaar vervoer naar Oostende en verblijven in de jeugdherberg ‘De Ploate’ in Langestraat 72, Oostende.

Op 5 september brengt de trein iedereen weer thuis om 16u48 in het station Antwerpen-Berchem.  De leerlingen worden daar afgehaald door hun ouders of hun vertegenwoordigers.

De titularissen  gaan uit van het principe: geen nieuws is goed nieuws. Enkel in zeer dringende gevallen kunnen ouders contact opnemen met titularis Bert Beyens: 0486 65 49 54.

De tweedaagse wordt begeleid door Bert Beyens, Inez Hoefnagels, Huguette van Renterghem, Chloe Van der Vieren en Douwe Van leemputten.

Micro-Mega

Omdat klassen 7 zodoende twee ochtenden periodelessen missen hebben de 7de klassen op 11 en 13 september een zogenaamde micro-mega-ochtend. Op een micro-mega-ochtend worden er twee periode blokken achtereen gegeven, dus van het 1ste t/m 4de uur.
Later in het jaar zijn er nog enkele micro-mega-dagen. Deze worden aangekondigd in de kalender.

Klas 11 naar Chartres en reistoelating

Klas 11 vangt op maandag 4 september aan met de Parcivalperiode én natuurlijk met boekbinden. Zij maken onder leiding van Patricia Roux hun eigen boek dat een combinatie zal vormen tussen een periodeschrift, portfolio en reisdagboek. Tijdens de traditionele Parcivalperiode bereiden zij zich intensief voor op hun Chartresreis in de eerste week van oktober, wanneer zij vanaf hun locatie buiten Parijs een voettocht naar de kathedraal van Chartres ondernemen.
Uiteindelijk zullen zij zingen in de kathedraal en later tekenen in de tuinen van het Parijse Museum.

Voor iedere leerling die in het buitenland stage, schoolreis of uitstap doet blijkt een reistoelating minderjarige nodig. Deze dient door de ouders te worden aangevraagd in de eigen gemeente/stad. Meer informatie vindt u onder meer hier.

Isabel Tuyls, Martine Biesemans en Sebastiaan Simoens begeleiden de reis.

Ouderavonden september

Steeds om 20.00u in de eigen klas – klassen 7 en 8 op verdieping 3 1/2, klas 10 op verdieping 3, klassen 9, 11 en 12 op verdieping 4.
• do 21 september klassen 7
• di 12 september klassen 8
• klassen 9 n.n.t.b.
• ma 11 september klas 10
• wo 20 september klas 11
• ma 25 september klas 12

Michäelsfeest op Hibernia

Op vrijdag 29 september vieren we het Michaëlsfeest op school. In latere berichten zult u daarover alles vernemen.

Openingstijden school en gebouw

Het gebouw (incl. fietskelder) is geopend tussen 08:00 en 17:30 uur.
Op woensdagen van 08:00-13:00 uur. 
De lessen vinden plaats tussen 8:35 en 16:50 uur
Wie op woensdag toneel speelt of woensdagarrest heeft, haalt vóór 13:oo de fiets uit de fietsenkelder en plaats deze op straat of in foyer. Na afloop activiteit kan via voordeur Volkstraat het gebouw worden verlaten.
De school, in casu het secretariaat, is doordeweeks iedere dag bereikbaar tussen 8:30 en 15:00 uur, exclusief lunchpauzes.

Media – Communicatie

Maandberichten?

Het is u natuurlijk al lang opgevallen dat de Hibernia berichten al een jaar niet meer wekelijks maar maandelijks en eventueeel tussentijds ad hoc, verschijnen. Tóch blijven we ze steevast aankondigen en benoemen als ‘weekberichten’. Die titel is ingeburgerd en een gekend fenomeen. Dus als u met ons mee wilt denken, blijven wij daarin maar nostalgisch volharden…
Wat niet verandert is dat de ‘weekberichten’ ons voornaamste communicatiemiddel zijn met ouders. U ontvangt steeds een mailbericht via Informat wanneer een nieuw weekbericht online staat . De link in het bericht brengt u er rechtstreeks naar toe.

Social Media

Onze school heeft naast de website, een  facebookpagina en een Youtube-kanaal. Wij proberen daar zo integer mogelijk mee om te gaan. Het is echter een feit dat veel ouders het plezierig vinden om op die wijze te zien wat de school en leerlingen bezighoudt, én dat veel mensen op die manier onze school leren kennen.
U vindt op Facebook bijvoorbeeld een impressie van de opening van het schooljaar en zult er ook indrukken van de tweedaagse van de 7de klassers kunnen zien.
Like onze facebookpagina alstublieft, daarmee worden wij als school steeds breder bekend.

Formulieren

Vrijdag jl. (klassen 7 op 6 september) bracht uw kind het uittreksel uit het schoolreglement mee naar huis dat in de schoolagenda is afgedrukt. Omdat het is opgenomen in de agenda kunnen kinderen en ouders het immer raadplegen. U vindt er alles over verlof, afspraken rond lunch en gsm’s, én belangrijke data.
Voor ons archief ontvangen we graag de getekende (ouders én kind) exemplaren retour op maandag 4 september – klassen 7 op 7 september.

Schoolreglement – verlof – aanwezigheid – duurzaamheid – gsm – verplichte schooldagen

In de agenda én op het formulier dat u dient te tekenen vindt u alle informatie in een notendop aangaande verlof aanvragen, regels rondom aanwezigheid, gsm-gebruik en onze visie en afspraken rond duurzaamheid en verplichte schooldagen.

Wilt u alle verplichte schooldagen buiten de reguliere schooltijden nu al in uw jaarkalender noteren alstublieft?
De verplichte schooldagen 2017|2018 zijn:

Pedagogische projecten

  • donderdagavond 9 november 2017 klas 9D Humoravond
  • donderdagavond 25 januari 2018 klas 10 Poëzieavond
  • donderdagavond 8 februari 2018 klas 9L Humoravond
  • donderdag- en vrijdagavond 8 en 9 maart 2018 klassen 8 Toneel
  • zondagnamiddag 11 maart 2018 koorklas 10/11 Concert koorklas
  • zaterdag hele dag 21 april 2018 alle leerlingen Opendeurdag
  • maandag t/m woensdagavond 7, 8 en 9 mei 2018 klassen 11 en 12 openbare eindwerkpresentaties
  • vrijdag- en zaterdagavond, 22 en 23 juni, klas 12 eindtoneel

NB in de agendatekst ontbreekt de aanwezigheid van klas 11 op de eindwerkpresentaties 7, 8 en 9 mei. Deze is evenwel zeker aangewezen!

Proclamatie

  • vrijdagavond 18.45-19.45u 29 juni 2018 klassen 10/11 optreden koorklas proclamatie
  • vrijdagavond 18.45-….u 29 juni 2018 klas 12 proclamatie

Extra muros

  • 1 t/m 6 oktober 2017 klas 11 Chartresreis
  • 20/21 mei t/m 1/2 juni 2018 (afhankelijk van individuele afspraken met boerderij) klassen 9 boerderijervaring
  • 22 mei t/m 1 juni 2018 klas 11 sociale stage
  • 27 mei t/m 1 juni 2018 klassen 7 en 8 kamp
  • 28 mei t/m 1 juni 2018 klas 10 landmeten
  • tussen 25 mei en 4 juni 2018 n.n.t.b. 10 dagen klas 12 cultuurreis Italië

Opsomming per klas:

Klassen 7

  • zaterdag hele dag 21 april 2018 alle leerlingen Opendeurdag
  • EXTRA MUROS 27 mei t/m 1 juni 2018 klassen 7 kamp

Klassen 8

  • donderdag- en vrijdagavond 8 en 9 maart 2018 klassen 8 Toneel
  • zaterdag hele dag 21 april 2018 alle leerlingen Opendeurdag
  • EXTRA MUROS 27 mei t/m 1 juni 2018 klassen 8 kamp

klassen 9

  • donderdagavond 9 november 2017 klas 9D Humoravond
  • donderdagavond 8 februari 2018 klas 9L Humoravond
  • EXTRA MUROS 20/21 mei t/m 1/2 juni 2018 (afhankelijk van individuele afspraken met boerderij) klassen 9 boerderijervaring
  • zaterdag hele dag 21 april 2018 alle leerlingen Opendeurdag

klas 10

  • donderdagavond 25 januari 2018 klas 10 Poëzieavond
  • zondagnamiddag 11 maart 2018 koorklas 10/11 Concert koorklas
  • zaterdag hele dag 21 april 2018 alle leerlingen Opendeurdag
  • EXTRA MUROS 28 mei t/m 1 juni 2018 klas 10 landmeten
  • vrijdagavond 18.45-19.45u 29 juni 2018 klassen 10/11 optreden koorklas op proclamatie klas 12

Klas 11

  • EXTRA MUROS 1 t/m 6 oktober 2017 klas 11 Chartresreis
  • zondagnamiddag 11 maart 2018 koorklas 10/11 Concert koorklas
  • zaterdag hele dag 21 april 2018 alle leerlingen Opendeurdag
  • maandag t/m woensdagavond 7, 8 en 9 mei 2018 klas 11 openbare eindwerkpresentaties
  • EXTRA MUROS 22 mei t/m 1 juni 2018 klas 11 sociale stage
  • vrijdagavond 18.45-19.45u 29 juni 2018 klassen 10/11 optreden koorklas op proclamatie klas 12

NB in de agendatekst ontbreekt de aanwezigheid van klas 11 op de eindwerkpresentaties 7, 8 en 9 mei. Deze is evenwel zeker aangewezen!

Op 22 oktober klinkt het eerste concert in de zondagmiddagconcertreeks ‘Solisten doen wonderen samen’ met jonge solisten van Vooropleiding Conservatorium Antwerpen, Hibernia, Middelbare Steinerschool en Steinerschool Antwerpen Basisschool én het (volwassen) strijkkwartet van Wietse Beels.
Leerlingen klas 11 bezoeken dit concert i.h.k. van hun lessen esthetica. Hieraan hangt een huiswerkopdracht vast. Dit bezoek is niet verplicht – indien men écht niet kan wegens werkzaamheden of anderszins, staat een alternatieve huiswerkopdracht klaar.

Klas 12

  • zaterdag hele dag 21 april 2018 alle leerlingen Opendeurdag
  • maandag t/m woensdagavond 7, 8 en 9 mei 2018 klas 12 openbare eindwerkpresentaties
  • EXTRA MUROS tussen 25 mei en 4 juni 2018 n.n.t.b. 10 dagen klas 12 cultuurreis Italië
  • vrijdag- en zaterdagavond, 22 en 23 juni, klas 12 eindtoneel
  • vrijdagavond 18.45-….u 29 juni 2018 klas 12 proclamatie

In de agenda vindt u verder informatie over de bezoeken van of aan CLB. Vaccinaties zijn niet verplicht. Voorafgaand ontvangt u van uw titularis een formulier waarmee u wel of geen toestemming geeft voor vaccinaties. Voor nadere informatie over vaccinaties kunt u zich wenden tot zorgcoördinator Ilse Vanbaelen of de directie. Digitale informatie vindt u ook hier.

Waldorf100

Tijdens het openingsfeest op 1 september is Waldorf100 geïntroduceerd aan de leerlingen: Waldorf100 vertegenwoordigt feestelijkheden gedurende de komende twee jaren, ter gelegenheid van 100 jaar Waldorf (ofwel Steiner- of Vrijschool-)pedagogie, in 2019.
U zult er de komende tijd regelmatig over vernemen, want onze leerkrachten en leerlingen, en wellicht ook ouders, gaan zich via allerlei acties en evenementen verbinden met de meer dan 1000 andere Waldorfscholen over de hele wereld.

Tijdens de komende ouderavonden zult u – net als college en leerlingen – een indrukwekkende film over de wereldwijde spreiding en inspiratie van Steinerscholen kunnen bekijken.

Diefstal

Gedurende de vakantie werd er ingebroken in de school. Uit de lerarenkamer verdwenen twee computers (mac mini’s) en uit het muzieklokaal 3 (bluetooth)  Bose-boxen. Diverse sloten zijn geforceerd en/of vernield.
Uiteraard is dit opgenomen met politie en verzekering en hopen dat we voldoende uitgekeerd zien worden om de nodige reparaties te ondernemen en nieuwe apparaten te kunnen aanschaffen.

Inmiddels heeft een ouder een Bose-box gedoneerd aan de school, zodat de M.O.leekrachten alvast wat vooruit kunnen. Al eerder werden er – óók door een ouder – maar liefst 3 computers gedoneerd, die we nu hebben geïnstalleerd in de lerarenkamer en daar nu dankbaar gebruik van kunnen maken. Hartelijk dank!

Ouders

Meubilair

Onze school is gegroeid met ruim 30 leerlingen waardoor wij nu 185 leerlingen tellen en een extra (ongesubsidieerde ) klas erbij hebben. We zijn erg blij met die ontwikkeling!

Wat komt daar allemaal bij kijken?
Meer leerlingen en een extra klas vragen vanzelfsprekend ook iets van de infrastructuur.
Als u onze school bezoekt ziet u een foyer waarin de zitplaatsen zijn uitgebreid naar 200. Het handwerk- en P.O.-lokaal werd voorzien van nieuw krukken opdat de stoelen naar de klassen konden.
Schoolbanken, bureau’s en tafels en stoelen zijn uit alle hoeken van het gebouw bijeen gebracht én werden aangekocht. Voor het M.O.-lokaal werd een serie instrumenten aangeschaft.

De sport – en vreugde wanneer het succesvol bleek – was groot om gedurende de zomervakantie het budget zo min mogelijk te belasten door fraaie gebruikte of tweedehands meubels en instrumenten te zoeken, vinden en te kopen. Daarvoor hebben twee ouders bijna 1200 km gereden door Nederland en België, om alles op te halen en in Antwerpen bijeen te brengen.

Voormalig klusman Christof die als vrijwilliger wekelijks bij ons helpt, heeft alle meubels voorzien van vilten om de vloer te sparen en al het oude meubilair gerestaureerd! Waarvoor dank!

Inspanningen ouderraad

Nóg meer ouderlijke inspanningen, dit keer in samenwerking met leerkrachten, vonden deze zomer plaats: na het renoveren van de podiumvloer van de feestzaal vorig jaar, hadden de ouderraden van beide scholen dit keer bedacht de kelder en keuken een grote opruim- en poetsbeurt te geven.
Er werd buitengewoon hard gewerkt en superlatieven schoten te kort om te kunnen duiden hoe groot het verschil in de kelder ‘vóor’ en ‘ná’ was. Voorheen konden de mensen van de huishoudelijke dienst nog moeizaam hun poetskarretjes parkeren of hun middelen bereiken, voorheen konden we alleen nog door smalle gangetjes lopen. Nú kunnen we (b.w.v.s. ;-)) het Hiberniabal organiseren in de kelder!

Hoe geweldig fijn om het schooljaar te kunnen starten met een keuken en kelder die volledig zijn opgeruimd en waarin structuur is aangebracht. Dank, dank, dank ouderraden, ouders, leerkrachten!

Speelplaats entree Scheldestraat

Nóg zo een geweldige samenwerking tussen leraren en ouders vond recent plaats op de speelplaats van de basisschool,  tevens onze Hiberniatoegang tot de school. Het betreft een project voornamelijk opgenomen door de basisschool. Daar is de eerste aanzet gemaakt voor een speelplaats met boomstammen en klimtoestellen en een groene, levende uitstraling. Hopelijk willen bij het vervolg nog wat meer middelbare school ouders ook eens met de handen in de aarde grijpen? Het is heerlijk als we op termijn door een esthetische en groene binnenplaats ons gebouw mogen ingaan.

Ouderraad – klasvertegenwoordiger – klasouder

De eerste ouderraad van dit schooljaar staat gepland voor 6 september aanstaande 20.00u. U wordt van harte uitgenodigd aanwezig te zijn of om u kandidaat te stellen in uw klas om klasvertegenwoordiger te zijn. U meldt zich daarvoor steeds tot uw titularis.

Óók indien u graag klasouder zou willen zijn, van uw klas, alleen, of náást iemand anders, wendt u zich tot uw klastitularis.

De data vergaderingen ouderraad worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Bestuur

De Raad van Bestuur vergadert dit schooljaar voor het eerst  eveneens op woensdagavond 6 september om 19.45 uur.

Ieder jaar omstreeks november vindt de Algemene Vergadering plaats. Als ouders bent in principe allemaal lid, omdat u, samen met de leerkrachten onze school ‘maakt’ voor uw kinderen. Echter wettelijk gezien dient u zich aan te melden als lid van de AV. Dat doet u door een mail onder vermelding van uw naam en de naam en klas van uw kind aan Dimitri Mortelmans, voorzitter RvB.

Het bestuur bestaat uit ouders en leerkrachten en wordt bijgestaan door externe, waarnemende leden. Wilt u mee besturen? Kom dan eens meezitten op zo een vergadering, u proeft dan of u zich in november kandidaat zou willen stellen voor de plaats van een aftredend lid. Neem ook dán even contact met Dimitri Mortelmans. U bent van harte uitgenodigd!

Ouderbijdrage – schoolkosten

De kosten van een gemiddelde Vlaamse middelbare scholen bedragen volgens de overheid €1.200-1.500 per jaar. Ónze schoolkosten steken daar gunstig bij af. De schoolfacturen die u ontvangt, tezamen met uw maandelijkse ouderbijdragen behalen dat bedrag niet. Het voldoen van facturen en een maandelijkse ouderbijdrage is in het Steineronderwijs, wél hoogstnoodzakelijk om onze pedagogie op hoog en duurzaam niveau te kunnen blijven aanbieden.
Ú kiest voor Steineronderwijs als de beste optie voor uw kind. Wíj willen dat met al onze inzet en investering verwezenlijken. Dat kunnen wij met úw steun.
Meer info over ouderbijdragen en de richtbedragen vindt u hier op onze website. Hier vindt u een van onze fraaie brochures.
Ouderbijdragen stort u maandelijks, liefst via domciliering, op nummer BE29 0017 6824 8564 t.n.v. Hiberniaschool vzw.
U kunt de werkgroep ouderbijdragen mailen of u kunt bellen met Dimitri Mortelmans 0478 47 67 76.

Luizenbrigade

Onder leiding en coördinatie van Suzanna Pezo, ouder in de 8ste klas, vliegt na iedere vakantie de luizenbrigade als een tornado door de middenbouwklassen. Geen luisje of neetje ontsnapt aan hun aandacht. Dankbaar houden we op die wijze de meeste beestjes buiten de deur.
Komende week gaat het luizenteam weer van start. Wilt u meehelpen? Dan meldt u dat aan Suzanna!

Beurtrol was

Naar jaarlijkse traditie doen wij een beroep op de ouders om de schoolwas te doen.

We starten in september met de middelbare school en eindigen op donderdag 29 juni met de basisschool. De klasouder zoekt ten minste 2 ouders van zijn/haar klas om de was op vrijdag te komen ophalen. Is het een vrije dag dan wordt de was eerder, woensdag of donderdag, opgehaald. U vindt de was in plastic draagtassen of in de oranje container in de foyer of keuken. Voor dit schooljaar ziet de planning eruit als volgt:

Hiberniaschool

klas 12 11 10 9L 9D 8S 8D 7H 7B
8-sep 29-sep 20-okt 10-nov 24-nov 8-dec 22-dec 19-jan 9-feb
15-sep 6-okt 27-okt 17-nov 1-dec 15-dec 12-jan 26-jan 23-feb
22-sep DO  12-okt  2-feb  2-mrt

Basisschool

6 5 4 3 2 1
9-mrt 30-mrt 4-mei 18-mei 8-jun 22-jun
16-mrt 20-apr WO 9-mei 25-mei 15-jun DO 28-jun
23-mrt  27-apr 1-jun

Aangezien de was soms te lang blijft liggen of nat in de container wordt geworpen, raden wij aan om op 95°C te wassen of een scheutje azijn toe te voegen in het doseerbakje. 

Opgelet!
Bij activiteiten met drankgelegenheid (vb. toneel, eindwerken 12de klas, afscheidsfeest 12de klas) wordt de was meegenomen door de ouders/leerlingen van de desbetreffende klas.

Claudine Van Mele

Vrijwilligersverzekering

Onze school heeft een verzekering voor mensen die zich vrijwillig inzetten voor onze school. Als u dus komt klussen of een andere taak opneemt, bent u verzekerd voor het geval er iets mis mocht lopen. Voor de verzekering is het noodzakelijk dat uw aanwezigheid wordt genoteerd. Meldt u zich alstublieft steeds bij de verantwoordelijke (van de soep, het luizenteam, de klusdag, de ouderraad of de klastitularis), dan zijn alle strapatsen gedekt…

Inleveren printercartridges

Het kan nog steeds! Lege printercartridges inleveren. Voor het inzamelen van inktpatronen kan de school een vergoeding krijgen. Breng daarom steeds uw lege inktpatronen/cartridges uit uw printer mee naar school alstublieft en geef ze af in het secretariaat Hiberniaschool (naast de zaal, 1ste etage via de grote theatertrappen aan de voordeur) bij Claudine Van Mele. Bij voorbaat dank

Concert- en voordrachtreeksen

Zondagnamiddagconcertreeks 2017|2018

De concertgroep zal ook in het  nieuwe schooljaar 3 boeiende zondagnamiddagconcerten voor groot en klein organiseren, op:
22 oktober ‘Solisten doen wonderen samen’ – met jonge solisten van Vooropleiding conservatorium, Hibernia en Steinerschool Antwerpen basisschool én het (volwassen) strijkkwartet van Wietse Beels.
Leerlingen klas 11 bezoeken dit concert i.h.k. van hun lessen esthetica. Hieraan hangt een huiswerkopdracht vast. Dit bezoek is niet verplicht – indien men écht niet kan wegens werkzaamheden of anderszins staat een alternatieve huiswerkopdracht klaar.
14 januari ‘Thé-dansant avec Fracaban‘ – feestelijke dansnamiddag met live-muziek

11 maart ‘Woordgezang’ – lied-chanson-koorzang, met onder meer Tom Vansweefvelt en Hiberniakoorklas onder leiding van Marleen De Boo. 

De flyer met het overzicht zal iedere ouder in de eerste week van september ontvangen. Nieuw is dat er op 14 januari een thé-dansant zal plaatsvinden, een dansnamiddag, alweer voor groot en klein en met een heerlijk live-orkest. Een nieuwjaarsfeest!

Versterking concertgroep
De concertgroep  – een mandaatgroep van de ouderraden van Basis en Middelbaar – bestaat momenteel uit Wietse Beels, Thijs Louis, Wilbert Lambrechts en (als ouder, niet als directeur) Ineke Kootstra. Wij doen graag beroep op iedereen die meewerkt (achter de bar, met een cake, enz.) via de engagementsformulieren.
Ouders die ook graag mee-organiseren (van planning tot uitvoering), zijn welkom. Muziekkennis is voordeel, maar niet noodzakelijk: ook organisatie bar, inkom, communicatie, enz. zijn even nodig. Meld je bij Wietse Beels: wietse.beels@telenet.be. Ook Lamorinière-ouders en Transvaal-ouders: wij zoeken maar wát graag samenwerking!

Vorig seizoen
Vele honderden mensen hebben tijdens het vorig schooljaar van de vier concerten genoten. De bedoeling van de concerten is waardevolle muziekcultuur op school en thuis ondersteunen en stimuleren in dialoog met de muziek op school. Wij nodigen musici uit die op de een of andere manier met de school verbonden zijn, zij het als leerling, oud-leerling, ouder of vriend. De concerten zijn uitdrukkelijk op zondagnamiddag als familieconcerten bedoeld en daarnaar is ook de warme sfeer. Kinderen en leerlingen van de school krijgen gratis toegang. Gelieve telkens vooraf te reserveren via de website van de scholen.

De concerten brengen ook vanzelf wat geld op en dat is prettig en gezond, al is dat, zoals gezegd, niet de eerste bedoeling. De totale opbrengst van de volledige concertserie van afgelopen jaar bedroeg 2.919 eur.
Concert 23/10 :                39.10 eur
Concert 29/01:                 438.78 eur
Concert 19/03 :                1.703,23 eur
Concert 21/05:                 737,89 eur

De besteding daarvan gaat naar de verdere inrichting van de feestzaal (en eurtimielokaal) en het specifieke doel wordt bepaald door de directies van de basis- en middelbare school. Met de opbrengst van vorig schooljaar zullen nieuwe stoelen/banken voor de feestzaal en euritmiezaal aangekocht worden. Dit bedrag zal voor dit doel vermeerderd worden met 2000 euro die aan de school geschonken is door Antroposofie in Antwerpen, het organiserend comité van Lichtbaken 1917-2017, de internationale conferentie die in februari 2017 op school plaats vond.
Het doel voor dit nieuwe schooljaar is nog niet vastgelegd door de directies maar zal spoedig worden meegedeeld.

Wilbert Lambrechts

Voordrachtenreeks Hibernia en Basisschool

Ook dit jaar organiseren Hibernia, middelbare Steinerschool en Steinerschool Antwerpen Basisschool weer een lezingenreeks.
Dragende kracht achter de totstandkoming van de reeks is Wilbert Lambrechts. Hij stelde in samenwerking met de directeuren weer een boeiende reeks samen die dit jaar de morele en religieuze (in de zin van spirituele) ontwikkeling beschrijft van kleuter tot volwassene.

Op dinsdagavonden 12 september, 9 januari, 6 februari en 6 maart op Hiberniaschool.
Op 18 oktober spreekt Henning Kullak-Ublick in De Es in Berchem (voordracht in het Engels)

.

.

 

 

Antroposofische Vereniging

Voordrachten Antroposofische Vereniging België

Rudolf Steiner hield tijdens zijn leven bijna 6000 voordrachten, vele in reeksen of cycli, en over de meest uiteenlopende onderwerpen. Geen wonder dat de voornaamste hedendaagse filosoof Peter Sloterdijk hem als ‘de grootste filosoof van de eeuw’ beschouwde.

‘Welke voordrachtsreeks staat je na aan het hart?’  Deze vraag legden we voor aan ervaren lezers. Zij stellen op 9 vrijdagavonden, in een nieuwe reeks lezingen 2017|2018 in Hiberniaschool, telkens een bijzonder voordrachtenreeks van Steiner voor, en toetsen deze in gesprek.

De lezingen vormen tegelijk een inleiding in het werk van Rudolf Steiner en in de antroposofie.

Deelname €75 voor de gehele reeks, vanzelfsprekend ook los te bezoeken inkom tegen €10 per avond.
Aanmelding via initiatiefgroep.antwerpen@antroposofie.be

Antroposofische Vereniging België viert Michael en nodigt u uit!

Hiberniaschool wordt even het Goetheanum van België

Met het Goetheanum in Dornach (zie foto van het door hem ontworpen gebouw op flyer) wilde Rudolf Steiner iets geheel nieuws in de wereldcultuur planten: een Hogeschool voor Geesteswetenschap. Wat bedoelde hij daarmee? Hij wilde een hogeschool voor volwassenen met wereldwijde uitstraling waarin alle faculteiten van het menselijke weten zouden bestudeerd en geleerd worden om er mee de menselijke beschaving concrete nieuwe wegen te tonen uit de crisis van het materialisme.
Om deze hogeschool uit te tillen boven het gebruikelijke academisme, wilde hij het begrip ‘weten’ zelf een nieuwe en hogere dimensie en potentie geven: de empirisch-rationalistische wetenschap – zoals wij die kennen, alle wetenschap naar het model van de natuurwetenschap – moest door bijkomende meditatieve scholing getransformeerd worden tot geesteswetenschap. Wat geest is, kan volgens hem ieder mens mits oefening in zichzelf leren kennen.
Maar Steiner wilde ook dat dit in gemeenschap gebeurde. Daarvoor richtte hij een esoterische klas op binnen deze Hogeschool die vervolgens voeding en kracht zou geven aan de verschillende secties of faculteiten, zodanig dat de nagestreefde transformatie van de kennis op een hoger, geestelijk, inspirerend én bevruchtend niveau zou kunnen plaatsvinden. Alleen als het wezen van kennis wordt uitgebreid en verdiept, van in de kiem wordt omgesmeed, heeft de mens nog mogelijkheden om aan een globale instorting van de cultuur te ontsnappen. De gebruikelijke en conventionele wegen zullen niet meer volstaan. Het komt dus niet alleen op meer kennis aan, maar vooral op andere kennis. Kennis die van ons menszijn doordrongen is, menselijke kennis, niet alleen kennis van het hoofd, maar kennis van het hoofd die met wil doordrongen kan worden, tot enthousiaste daden kan leiden en daardoor kennis van het hart wordt. Dat is wat de geest van deze tijd wil. Hij wacht om ons daarbij bij te staan. Deze geest, die hij als een reëel geestelijk wezen beschouwde, identificeerde hij met de Aartsengel Michael uit de christelijke traditie, de leidende en inspirerende geest van onze tijd, wiens feest we eind september vieren. Hij kan het werk niet in onze plaats doen, maar zetten wij de eerste stap, dan beschenkt hij ons, in de naam van de Christus, wiens dienaar hij is, in overvloed.

Dit project is het hart van de Algemene Antroposofische Vereniging en van de Antroposofie. Om lid te zijn van deze wereldwijde vereniging, hoef je niet actief te zijn in deze Hogeschool, je bent dan een soort steunend lid. Maar wil je echt in de Hogeschool voor Geesteswetenschap meewerken, moet je wel eerst lid van de Antroposofische Vereniging zijn. Je zet dan als het ware een tweede stap. Zo zag Rudolf Steiner het.
Tijdens de jaarwisseling van 1923/24 richtte hij de Algemene Antroposofische Vereniging met dit doel – de oprichting van de Hogeschool voor Geesteswetenschap – op en gaf de daar aanwezigen een Grondsteenspreuk, in afwezigheid van het nog op te richten Goetheanum, het huis van de Hogeschool (het tweede, het eerste brandde af in 1922/23, een jaar voordien). Deze meditatietekst die de mens en de kosmos in een drievoudige eenheid schouwt, legde hij toen in de harten van de leden die daar zeer talrijk bij elkaar kwamen. In maart 1925 stierf hij.
In die laatste tussentijd werkte hij koortsachtig aan de verwezenlijking en de uitbouw van de Hogeschool, en realiseerde er nog wezenlijks voor zijn dood.
Op de vooravond van het Michaëlsfeest van 1924  hield hij zijn laatste publieke toespraak. De Hogeschool, gegrondvest op de Spreuk, was zijn erfenis, de Kerstconferentie het culminatiepunt van zijn leven: nu was het aan de leden en de mensheid om verder te gaan. Rudolf Steiner bracht om zo te zeggen alles in gereedheid en toen was het aan ons, aan de mensen met een hart en een hoofd en een wil, om daar iets mee te doen.

Hoe staat het daar nu mee in België? Wat kunnen we nog doen opdat we de honderdste verjaardag van de Kerstconferentie niet alleen een uiterlijke herdenking wordt, maar ook een belangrijke en misschien beslissende wedergeboorte van deze Hogeschool-impuls? Dat is de vraag die we op het Michaelsfeest van de Antroposofische Vereniging in België dit jaar willen stellen in het licht van de honderdjarige wederkeer in 2023/24 van de Kerstbijeenkomst van 1923/24.

Zaterdag 23 september 15.00-19.00u Hiberniaschool/Steinerschool Antwerpen Volksraat 40

Wilbert Lambrechts

BUITENSCHOOLS

Kinder- & jeugdkoor en pianoklassen

Ook dit jaar kondigt Kinder- en jeugdkoor Sterling weer haar openrepetities en pianoklassen aan. Deze week vindt u een flyer in de boekentas van uw kind.
Meer info op www.sterlingmuziek.be
Achterhuis Zilversmidskamer – Lange Koepoortstraat 58, 2000 Antwerpen

Concert oud-Leerling Lisa Willems

Vanaf eind september gaat oud-leerling, sopraan Lisa Willems, na een bachelor en master solozang aan het conservatorium van Antwerpen verder  studeren aan het Royal Conservatoire of Schotland  in Glasgow.
Bij wijze van afscheid en ook om de kosten van het inschrijvingsgeld te helpen dekken geeft zij samen met haar partner en pianist Thomas Eeckhout, een concert op zondag 17 september.
Het wordt een middagconcert met aperitief vooraf en koffie en taart achteraf, dit alles met liefde voor jullie voorbereid.

Kasteel de Drie Toerekens
Berlaimontstraat 27 Deurne
Inkom €15 inclusief aperitief.
Lisa zingt liederen en aria’s van Schumann, Debussy, Puccini en Ravel.

Lisa hoopt dat er veel mensen bij kunnen zijn. Iedereen mag altijd een vriendje meenemen en de uitnodiging verspreiden! Graag uw komst bevestigen met een e-mail aan willemslisa1@gmail.com.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vragen of oppmerkingen over dit weekbericht: ineke.kootstra@hiberniaschool.be