Weekbericht | 14 oktober 2016

Zondag 16 oktober: SORRY!

Hiberniaschool heeft óók een reden om sorry te zeggen.
Waarom? en
Wie nog meer?

Op zondag 29 mei jongstleden werd in onze school het Belgisch Kampioenschap Mind Games georganiseerd. En niet alleen dát. Er werden de gehele dag TV-opnamen van gemaakt. Wij hebben dat niet eerder bekend gemaakt, want het was een geheim. Dus: Sorry.
Waarvoor?

Dát zie je zondagavond 16 oktober op nationale TV om 20:30u op één (daarna nog één week terug te zien op deze link)

pompoensoep-1024x768Maandag 17 oktober: laatste verkoop soepkaart

Iedere dinsdag tussen de herfst- en voorjaarsvakantie, van 8 november tot en met 21 februari, wordt er tijdens de lunchpauze soep geserveerd voor iedereen die een soepkaart heeft aangeschaft. Traditiegetrouw maken ouders de soep samen. Daarvoor is een beurtrol opgesteld (zie vorig weekbericht), maar (vaker) aansluiten bij een klas die niet de uwe is mag ook! Het soepprotocol staat onder (bege)leiding van Tine Willems, mama in de basisschool én op Hibernia.
De verkoop van soepkaarten vond al twee keer plaats. Er is nog één gelegenheid een soepkaart te kopen: tijdens de ochtendpauze op maandag 17 oktober, aan de trappen op de 4de verdieping. Prijs soepkaart: bedraagt €8.

Schermafbeelding 2016-10-14 om 21.30.26Dinsdag 18 en vrijdag 21 oktober: pannenkoeken

Klas 12 is naarstig in de weer om initiatieven te ontwikkelen waarmee zij een bijdrage genereren ten bate van hun cultuurreis naar Italië. Eerder organiseerden zij een cake-verkoop. Op dinsdag 18 en vrijdag 21 oktober kunnen de leerlingen en leerkrachten pannenkoeken bestellen tijdens de middagpauze in de foyer à €1,5

Woensdag 19 oktober: leraren leren, leerlingen vrij

Op woensdagochtend 19 oktober komt het college samen voor een studiedag. Onder leiding van Luc Vandecasteele zullen wij onze vaardigheid op het gebied van kindbesprekingen herbronnen. De leerlingen zijn die ochtend vrij. De middagrepetitie van de toneelclub gaat WEL door.

Schermafbeelding 2016-10-12 om 11.16.47

Donderdag 20 oktober: Zuiddag en Sint Maarten

Op donderdag 20 oktober 2016 is het weer Zuiddag. Meer dan 17.000 scholieren uit 200 scholen uit Vlaanderen en Brussel kruipen, zoals ieder jaar, voor één dag in de kleren van beroepskrachten. Hun loon gaat dan naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. In 2016 gaat de jeugd, binnen het jaarthema ‘diversiteit en discriminatie’ onder andere aan de slag voor de jongeren uit de favela van Jardim Gramacho in Rio de Janeiro. Een project in samenwerking met de ngo KIYO.

Klassen 10, 11 en 12 van de  Hiberniaschool nemen deel aan deze Work for Change-actie van Zuiddag in het kader van het Sint Maartensfeest dat twee weken later plaatsvindt, op 10 november. In een volgend weekbericht gaan we daarop verder in. Hier volstaat dat het de bovenbouw leerlingen op de Zuiddag ‘Werken van Barmhartigheid’ verrichten in de geest van het Sint Maartensfeest.
De leerlingen kregen hierover reeds allerhande informatie en afgelopen week vond er een meeting plaats met jongeren uit Brazilïe die over hun situatie en het project kwamen vertellen. Om de broodnodige fondsen in te zamelen, moeten leerlingen op zoek gaan naar een job voor één dag! Alvast een mooie oefening in solliciteren, hetgeen in de lessen Nederlands wordt begeleid. De leerlingen leren een sollicitatiebrief en een CV te schrijven.

Zuiddag verzamelde alvast jobs in hun jobbank – zie www.zuiddag.be/jobbank. Werkgevers konden hierop één of meerdere jobs voor één dag posten. Maar het zijn er geen 17.000. Misschien wilt ook u één of meerdere (Hibernia)jongeren voor een dagje aan werk helpen? Op die manier geeft u hen de kans om hun engagement waar te maken! Ter info: bedrijven, organisaties en overheden betalen 50 euro per werkende leerling, particulieren 40 euro. De leerlingen zijn verzekerd via de schoolpolis. Als u één of meerdere jobs ter beschikking wilt stellen aan een van onze Hibernialeerlingen, gelieve dan contact op te nemen met mevrouw Schrevens via anneleen.schrevens@hiberniaschool.be.

Zuiddag is een organisatie voor en door jongeren, die hen wereldwijd stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Jongeren krijgen binnen die context de kans om hun competenties te ontwikkelen en te groeien in actief burgerschap. De voorbije jaren is Zuiddag uitgegroeid tot een organisatie die een reëel verschil weet te maken: in oktober 2015 werkten de jongeren liefst 420.000 euro bij elkaar.
Bijkomende informatie kunt u ook vinden op www.zuiddag.be.

Op donderdag 10 november vieren we op school Sint Maarten.

Schermafbeelding 2016-10-12 om 17.33.50Donderdag 20 oktober: Magie van de Middenbouw

Donderdag 20 oktober krijgen de leerlingen van klas 6 van onze basisschool hoog bezoek! Het is tevens de première van een nieuwe reeks ‘Hibernia on Tour’ in dit schooljaar 2016|2017.

Bert Beyens, leerkracht wiskunde-wetenschappen op Hiberniaschool, heeft in het kader van de doorstroom van onze leerlingen naar de middelbare (Steiner)school een wetenschapsles geschreven. Deze les is speciaal gemaakt op maat van klas 6 en geeft een inkijk in leerinhouden die vanaf klas 7 aan bod zullen komen. Op speelse wijze zullen de leerlingen in elke proefstand een uitdaging geserveerd krijgen die rechtstreeks leidt naar  de natuurwetenschappen en wiskunde van de middenbouw. Proefondervindelijk ontdekken de leerlingen het getal Pi in een braadpan, hangen ze schilderijen recht met tuinslag en water en wordt enkel met luchtdruk een heuse raket gelanceerd!

Pittig detail: Bert Beyens is momenteel titularis van een 8ste klas en start volgend schooljaar opnieuw met een 7de. De leerlingen die zich wensen in te schrijven op Hiberniaschool, krijgen alvast een eerste kennismaking met één van de lesgevers wetenschappen en wie weet ook hun titularis…

Vanaf donderdag 20 oktober: informatieavonden over Hiberniaschool

Onze leerkrachten Bert Beijens, Isabelle Tuyls, Guy Steegmans en Patricia Roux bezoeken de komende maanden diverse (Steiner)basisscholen om ouders van 5de en 6de klassers op een speciaal ingerichte ouderavond, en zelfs eens op een heuse scholenbeurs, te informeren over middelbaar onderwijs, de kracht van Steinerpedagogie en over Hiberniaschool in het bijzonder.

Schermafbeelding 2016-10-14 om 21.30.41Vrijdag 21 oktober: voordracht Antroposofische Vereniging

1917 is een sleuteljaar in Rudolf Steiners werkzaamheid. Voor het eerst formuleerde hij inzichten over de drieledige aard van de mens en van de hele werkelijkheid. Over de aardse en de spirituele, die sindsdien in tal van werkgebieden van de antroposofie aangewend worden, maar waarvan we de eigenlijke draagwijdte nog maar beginnen te begrijpen.

De vraag is wat deze inzichten honderd jaar later voor de wereld nog kunnen betekenen.
Wilbert Lambrechts is de spreker op deze avond.

Zondag 23 oktober: zondagnamiddagconcert

Ooit zaten Tristan Driessens en Erik Bogaerts – nu beiden dertigers – samen in dezelfde klas op onze school. Zij gingen daarna zeer verschillende wegen en zijn ondertussen beiden volgroeid tot rijpe, briljante muzikanten in volkomen andere genres. Zij hielden echter aan hun gemeenschappelijke tijd zulke goede herinneringen over dat zij gaarne bereid zijn te komen meewerken in de concertreeks op hun oude school. We zijn benieuwd hoe hun verschillende wegen, na de gemeenschappelijke roots, weer terug samen gaan komen.

Beide musici zijn nomadische zielen in hun muziekgenres én in hun manier van spelen. Tristan zocht wortels in het mediterrane, in de Arabisch/Turkse volksmuziek, en legde zich onder leiding van Turkse meesters toe op een bijzonder instrument: de oud of Arabische luit. Hij speelde in veel ensembles, maar richtte zijn eigen virtuoze groep Lâmekân op, waarmee hij twee cd’s opnam.
Tristan werkt samen met de multi-instrumentalist Nathan Daems uit de traditie van de Turkse Roma-muziek.
Schermafbeelding 2016-10-12 om 09.38.23Erik Bogaerts flirt met de moderne jazz. Hij speelt altsaxofoon, een instrument dat hij bijzonder passioneel én teder kan doen klinken, ook in eigen composities. Zijn ziel trekt meer naar het hoge Noorden. Hij verbleef geruime tijd in Zweden, een land met een zeer rijke muziekcultuur ook op het gebied van jazz en folk.
Erik brengt de nog jonge Brugse pianist Hendrik Lazure (19!) mee met wie hij reeds vaker optrad en die hij ons met veel enthousiasme wil voorstellen.

De twee optredens zullen door een lyrisch intermezzo verbonden worden. Daarin pianomuziek met stembegeleiding, gebracht door Adriaan Jacobs en Wilbert Lambrechts.
Adriaan, begenadigd solist en begeleider, is ondertussen zeer verbonden met onze school, hij bespeelt onze huiseigen vleugelpiano, concerteerde in onze concerten en werkt regelmatig mee aan jaarfeesten of (koor)activiteiten van de school. Wilbert Lambrechts, ooit nog leraar van Tristan en Erik, legde zich levenslang toe op poëzie, poëzievoordracht en woordkunst. Hij schreef onder meer de dichtbundel De Vogels van Orpheus (2002) en bracht als regisseur een hele reeks toneelstukken en schiep tijdens zijn leraarschap aan onze school een eigen vorm van multimediale poëzie-voorstellingen met leerlingen van Hiberniaschool.
.
Wij kijken dus uit naar een bijzondere ontmoeting op zondag 23 oktober om 15:00u in de feestzaal van onze school. Hartelijk welkom. Inkom tegen vrije bijdrage. Pauzebar met hapje en drankje. Het concert sluit om omstreeks 17:00u aan de bar mag u nog even nagenieten.
Reservatie tickets via reservatie concert 23/10/16.
Leerlingen van klas 11 schrijven in opdracht van de lessen muziekesthetica een recensie van het concert.

IMG_3255Woensdag 26 oktober: Hibernia goes Opera!

Een ruime doorsnede uit de leerlingen van klassen 10, 11 en 12 gaf zich enkele weken geleden op, om in het kader van de lessen Duits, samen met Meneer De Decker en Mevrouw Biesemans naar de (duitstalige) opera te gaan. Op woendag 26 oktober bezoeken zij een voorstelling van Der fliegende Holländer van Richard Wagner in de Vlaamse Opera in Antwerpen.
Lisa Willems, oud-leerling van de school en professioneel operazangeres, gaf de betreffende leerlingen op dinsdag 11 oktober een les over Der fliegende Hollander om hen voor te bereiden op het bezoek.

Mit Gewitter und Sturm aus Fernem Meer!.

 

 

REGEREN IS VOORUIT ZIEN

Regeren is vooruit zien, daarom leest u alvast over komende evenementen van formaat!

maarten:wapenssd.Herdenking-WOI-Nooit-meer-oorlogZaterdag 29 oktober t/m zondag 6 november: Herfstvakantie

Geniet allen van een welverdiende herfstvakantie.

Donderdag 10 en vrijdag 11 november: Sint Maarten en Wapenstilstandsdag

Op donderdag 10 november vieren we op school Sint Maarten, daarover meer in het volgende weekbericht.
Vrijdag 11 november zijn leerkrachten en leerlingen vrij wegens de jaarlijkse herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog, Wapenstilstandsdag.

voorzittershamer-1024x768Maandag 14 november: Algemene Vergadering VZW Hiberniaschool

Op maandag 14 november houden we de Algemene Vergadering van de vzw Hibernia, Middelbare Steinerschool Antwerpen. Een Steinerschool wordt bestuurd door leerkrachten en ouders tezamen en de Algemene Vergadering is het moment waarop leerkrachten en ouders samen luisteren naar het werk dat het bestuur het afgelopen jaar uitvoerde en daar kiest u ook het schoolbestuur voor het komende jaar.

Enkel leden van de vzw hebben die avond stemrecht. De school kiest ervoor om samen te komen met zo veel mogelijk leerkrachten en ouders. Lid worden van de vzw werd dan ook zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Statutair zijn we echter verplicht om alle leden op voorhand te registreren. Als u dus nog geen lid bent (of u bent vergeten dat u lid was) dan vragen we u om een mail te sturen naar dimitri.mortelmans@uantwerpen.be met daarin de boodschap dat u lid wil worden. Dat is alles. Voor ouderkoppels willen we vragen om uw beider naam op te geven in de mail als u beiden lid wil worden. Op die manier vermijden we vergissingen op de ledenlijst. Op de avond zelf kan u zich vanaf 19u30 registreren en ontvangt u de nodige stemdocumenten voor de vergadering.

Aanmelden houdt niet in dat u verplicht bent te komen op 14 november. U kunt zich ook laten vertegenwoordigen met een volmacht. Begin november ontvangen alle leden een mail met daarin de uitnodiging voor de AV en de bijhorende documenten. Bij die mail zal ook de mogelijkheid geboden worden om een volmacht te geven.

We moeten u vragen om u aan te melden ten laatste op maandag 31 oktober. Wie dan is aangemeld zal de uitnodiging krijgen voor de Algemene Vergadering.

Beste ouder, we hopen u als lid van de vzw te mogen ontmoeten op 14 november.

Dimitri Mortelmans
Voorzitter van de Raad van Bestuur

Schermafbeelding 2016-10-15 om 20.10.31Donderdag 17 t/m zondag 20 november 2017:
Licht in Donker

Dit jaar vieren Steinerschool Antwerpen Basisschool en Hibernia, Middelbare Steinerschool Antwerpen, het jaarlijkse feestweekend op school op 17, 18, 19 en 20 november 2016: Licht in Donker 2016-17.
Tijdens deze editie van een oude traditie van Licht in Donkerfeesten, zal naast de welbekende geschenkenbeurs en een groots toneel, ook weer een een pop-up restaurant verrijzen.
Het toneel wordt dit jaar vier keer opgevoerd. De première opent de Licht in Donkerfeesten 2016|2017 en vindt plaats op donderdagavond 17 november. U wordt vergast op De Kaukasische Krijtkring van Bertolt Brecht.

Helpende handen
Gedurende dit festival rekenen we op veel helpende handen. Om een decorstuk te monteren bijvoorbeeld of om mee te versieren, op te bouwen en op te ruimen, om een shift achter de bar te staan, om lekkere gerechten te verzorgen voor het buffet, om af te wassen of om op te dienen in het Licht in Donker 2016-17-restaurant op zondag…enz.
Houd daarom het mailverkeer van uw klasouder goed in ’t oog; er volgt een doodle. Als elk gezin een taak voor zijn rekening neemt, wordt het feest door iedereen gedragen en ontstaat er ongetwijfeld een bruisende sfeer.

IMG_3237

Theatervoorstelling
De Kaukasische Krijtkring gaat in première op donderdag 17 november om 20:00u en speelt vervolgens op vrijdag- en zaterdagavond 18 en 19 november, steeds om 20:00u en op zondagmiddag 20 november om 15:00u, steeds in onze feestzaal op de eerste verdieping. Het stuk wordt gespeeld door leerlingen van de 6de tot en met de 12de klas, die hieraan in de Hiberniatoneelclub reeds een half jaar hebben gewerkt onder leiding van leerkracht Nederlands, geschiedenis en toneel Bert Willems en leerkracht Engels/Nederlands en geschiedenis Bart De Decker. De muziek staat onder leiding van Emma Willems.
Zaken als affiche-ontwerp, publiciteit, reservaties, kleding, grime en decorbouw worden geheel waargenomen door vele geëngageerde ouders! Deze grote engagementen van leerlingen, ouders en leerkrachten verdienen veel respect!
Reservatie tickets via reservatie De Kaukasische Krijtkring is de link om er bij te kunnen zijn. Vorig jaar was de toneelvoorstelling alle avonden volledig uitverkocht, dus haast u met vastleggen! 

Licht in Donker-restaurant
Het pop up-restaurant ontvouwt zich op zondagmiddag 20 november vanaf 13:00u in de foyer van onze school. Ouders van onze school voorzien een menu dat volgend weekbericht bekend wordt gemaakt.
Reservatie zal gebeuren via een link die u tevens in volgend weekbericht aantreft.

IMG_3070Geschenkenbeurs
De geschenkenbeurs is op bijna iedere Steinerschool een vaste waarde. Een feest dat de intimiteit en gezelligheid van de kersttijd op school inluidt. Het feest dat hoort bij de onuitwisbaarheid van het kerstspel van de leraren.
Een Steinerschool heeft alle redenen om een geschenkenbeurs te organiseren: het gaat om creativiteit, om schone, gezonde zaken, om natuurlijke, ecologische, biodynamische producten en ook om eigen werkjes. In de Steinerschool wordt immers zeer groot belang gehecht aan het natuurlijke, het gezonde, het esthetische. Dat geldt zowel voor speelgoed, zepen, zalfjes en voedingswaar. De Steinerpedagogie is ook een pedagogie die een grote aandacht heeft voor ambacht en handwerk met oog voor authenticiteit en originaliteit. En natuurlijk is een rijk boekenaanbod van goede kinderboeken, literatuur en antroposofische diepte-lectuur ‘des Steiners’.
Tot slot is de beurs, met haar kraampjes en verrassingen, ook altijd een opwindend kinderfeest. De sfeer laat een onvergelijkbare en onvergetelijke herinnering.
De beurs vindt plaats op zaterdag 19 november van 12:00 tot 18:00u, in de foyer van de school. Een doorlopend buffet zal klaarstaan en de bar lest de dorst.

Wat is de zin van ons Licht in Donker festival?
Uiteraard is de bedoeling van de beurs, toneel en restaurant om geld in het laatje van de altijd behoeftige Steinerscholen te brengen. Maar het is veel meer dan dat! Want het gaat vooral om schenken! Schenken is feest en feest zonder schenken is niets. Leerlingen schenken u de vrucht van hun maandenlange noeste arbeid: het toneel, ouders schenken hun engagement en op de beurs worden geschenken aangeschaft voor de feestdagen thuis.

Werkgroep Licht in Donker

10873422_842159805822350_9084682574797170266_oDonderdagen 15 & 22 december en 12 januari: kerstspelen

Om vast in uw agenda te noteren, steeds om 20:00u:

  • op 15 december spelen de leerlingen van de 8ste klas traditiegetrouw Christmas Carol van Dickens.
  • op 22 december spelen de leerkrachten het Oberufer kerst- en herdersspel. Aansluitend receptie
  • op 12 januari spelen leden van de Christengemeenschap – met in de cast diverse leerkrachten en ouders van Hiberniaschool – het Oberufer Driekoningenspel

Op iedere navolgende vrijdag, worden de spelen nogmaals gespeeld voor de leerlingen.

Schermafbeelding 2016-10-12 om 11.24.42Vrijdag 14 t/m zondag 16 februari 2017: Internationale Steinerconferentie

Lichtbaken 1917-2017. Nieuw licht op mens en samenleving. In 2019 is de Steinerschool honderd jaar oud. In 1919 begon de eerste Steinerschool in Stuttgart. In 1917, twee jaar voordien, nog midden in de oorlog, groeiden de verbazingwekkende basisinzichten die ervoor nodig waren. Zonder 1917, geen 1919! Nog meer dan de verwezenlijkingen, zijn, voor de toekomst, die oorspronkelijke inzichten van belang. Zij kunnen verder-inspireren… Voor het eerst sinds héél lang wordt er in België opnieuw een internationale conferentie georganiseerd in verband met steinerpedagogie en antroposofie. Het was in 1917 dat Rudolf Steiner, na decennia van onderzoek, voor het eerst de drieledige constitutie van de mens beschreef (als bijlage bij zijn boek ‘Von Seelenrätseln’). 1917 was voor de ontwikkeling van de antroposofie ook op andere gebieden van groot belang. Maar onmiddellijk voor de pedagogie. Nu, 100 jaar later, willen de organisatoren van deze conferentie de impulsen van 1917 opnieuw oppakken en onderzoeken wat daarmee in de 21ste eeuw nog meer kan worden gedaan vanuit de nood van onze eigen tijd. Daartoe hebben zij eminente sprekers en werkgroepleiders uit binnen- en buitenland uitgenodigd.
De conferentie vindt plaats van 24 tot 26 februari 2017 in onze eigen school, Volkstraat 40 in Antwerpen. De vier hoofdvoordrachten zijn:

  • ‘Het jaar 1917 in het leven en werk van Rudolf Steiner’ (Peter Selg)
  • ‘De opvatting van de driegelede mens. De weg van Rudolf Steiner naar de publicatie hiervan in 1917’ (Tomáš Zdražil)
  • ‘De wereldsituatie van 1917 tot vandaag en de geboorte van de idee van de driegeleding van het sociale organisme’ (Albert Schmelzer)
  • ‘De wording van de moderne mens in het spanningsveld van extremen. Rudolf Steiners werk aan de sculptuur van de Mensheidsrepresentant in de Eerste Wereldoorlog’ (Roland Halfen)

De voordrachten worden in het Duits gehouden maar consecutief naar het Nederlands vertaald. Elke deelnemer kan vier werkgroepen volgen – er is keuze uit twintig thema’s. Voor snelle inschrijvers is er een voordeeltarief: €125. Na 15 november betaalt u €145 voor de conferentie, inclusief twee maaltijden op zaterdag.
U kunt zich ook via het e-mailadres hieronder opgeven als vrijwilliger voor deze conferentie. Iedereen welkom!

Organisatie: Antroposofische Vereniging in België
Contact: lichtbaken1917-2017@antroposofie.be
Contactpersonen: Hilde Maas, Eliane Schuytjens, Werner Govaerts, Wilbert Lambrechts.
Meer info: www.lichtbaken1917-2017.be

Wilbert Lambrechts 

~~~~~

Heeft u vragen over of wilt u reageren op het weekbericht, dat kan via ineke.kootstra@hiberniaschool.be